Mijn plekje in de maatschappij…

Het valt me de laatste tijd op, als ik blogs en artikelen van anderen lees, dat deze veelal over het jonge kind gaan. Daar is natuurlijk niets mis mee, begrijp me niet verkeerd, ik vind het nog steeds erg interessant om deze te lezen. Maar steeds vaker hoor en ik zie ik om mij heen dat ook de jeugd, de pubers, aandacht en begeleiding nodig hebben.

Juist in de puberteit en ook nog ver daarna, lopen rock-731140_1280jongeren tegen issues aan waarvan ze niet weten hoe ze hier mee om kunnen gaan. Het doet me terugdenken aan mijn eigen jeugd. Hoe ik zoekende was naar mijn plekje in de maatschappij, mijn best deed om mij te vormen naar de maatstaven zoals deze me min of meer werden opgelegd door school, maar ook binnen mijn eigen opvoeding.

Ik heb mij altijd anders gevoeld, maar begreep nooit hoe dat kwam. Snel afgeleid, van slag, overprikkeld. Ik voelde me vaak op van alles aangesproken, maar ook vaak juist genegeerd en buitengesloten, omdat ik te kinderachtig werd gevonden en me maar ‘volwassen’ moest gedragen. En wat gebeurd er als je deze dingen maar vaak genoeg hoort? Precies, je gaat ze geloven en neemt als vanzelfsprekend aan dat het zo is. Dat deed ik ook. Dus ik hield me op de achtergrond, liet mezelf niet graag meer zien en horen, want ik was toch niet goed genoeg.

Al langere tijd ervaar ik een bepaalde onrust in mij. Zoekende naar wat bij mij past. Ik mag uit mijn comfortzone stappen. Jonge kinderen zijn al jaren mijn veilige basis. Daar ligt mijn ervaring van de afgelopen 14 jaar in de kinderopvang. Maar mijn eigen beleving vanuit mijn jeugd, wat dat met mij gedaan heeft, hoe het me gevormd heeft, de signalen die ik toen al voelde in mijn lichaam, maar niets mee deed, omdat ik raar gevonden werd, daar kan ik anderen nu mee helpen.

Nu is de tijd daar waarop ik mijzelf mag laten zien, zoals ik ben, precies goed genoeg. Leven vanuit eigenheid, enthousiasme, kracht en passie. Genieten van dat wat mij blij en gelukkig maakt. En dat is wat ik ook wens voor jou. Ik luister graag naar jouw verhaal en loop een stukje met je mee op jouw pad! 

Geef een antwoord