Ook ik ben 1 op de 6!

Laatst vertelde een collega mij dat haar dochter voor de eerste keer haar menstruatie had gehad. ‘Nu ben je geen meisje meer, maar een vrouwtje’, had ze tegen haar dochter gezegd. Het raakte me, want ik vroeg mezelf daarna, ‘ben ik dan nooit een vrouwtje geworden? Ben ik altijd een meisje gebleven?’.

Het brengt me terug naar de tijd waarin ik zelf worstelde met gevoelens en veranderingen omtrent het ‘vrouw’ worden. Mijn menstruatie bleef uit. In mijn lijf gebeurde weinig en toch zoveel. Als puber vergelijk je jezelf al snel met je vriendinnen en leeftijdsgenoten. Ze krijgen borsten, kopen bh’s, worden ongesteld. Bij mij niet. Het bleef plat en stil.

En toch wordt er dan niet over gesproken, want owee, als je anders bent, dan val je al snel buiten de boot en hoor je er niet bij. Dat dacht ik dus ook. Dus ik kocht bh’s met een extra vulling en praatte mee alsof ik van alles op de hoogte was. Jarenlang heb ik dat volgehouden. Tot een moment dat ik me realiseerde dat het niet natuurlijk was dat mijn menstruatie uitbleef en mijn lichaam zo plat.

Wekenlange onderzoeken van bloedprikken en echo’s tonen uiteindelijk aan dat ik geen eicellen heb en de hormoonwaardes niet zo zijn als dat ze zouden moeten zijn. Het één produceert teveel, het andere weinig. Het zijn een hoop ingewikkelde termen die je als 20 jarige voorbij hoort komen. Maar hetgeen me het meest is bijgebleven is: geen eicellen! Ik zal nooit moeder worden!

Artsen zijn altijd optimistisch en vertellen je de andere mogelijkheden, maar het kwam niet binnen. Ik was verdoofd, gebroken.5476a4dadeb50c171ddb5d569313cee9

Inmiddels 16 jaar later en ik heb mijn droom nog niet opgegeven. Ik heb een hoop geleerd en ben enorm gegroeid in het kunnen van mijn lichaam. Ik ben wel degelijk een vrouw! Een vrouw perfect in haar imperfecties.

Met mijn ervaring en kennis wil ik voor anderen een voorbeeld zijn. Hen helpen, inspireren en motiveren het beste in henzelf naar boven te halen. Te accepteren wie je bent, zoals je bent, uniek!

Eind deze week verschijnt mijn verhaal in het tijdschrift Margriet. Wil je weten wat ik voor je kan betekenen of wil je gewoon je verhaal even kwijt? Neem gerust vrijblijvend contact met me op. Ik ben er voor jou!

Mascha Custers 8 november 2016

Geef een antwoord